Miten luovan alan yrittäjä voi asettaa tavoitteita

wordpress teema kuva 3

Olen miettinyt oman yrittäjyyteni kautta luovalla alalla toimivien yrittäjien haasteita. Kuinka asettaa tavoitteita kun oma luovuus tuottaa uusia ideoita ensimmäisen idean jälkeen 10 lisää? Tai kuinka edetä tavoitteellisesti?

On haastava fokusoida tehtäviä ja keskittyä vain olennaiseen kun päässä pyörii kymmenen inspiroivaa, luovuutta vaativaa ideaa ja kaikki uusi kiinnostaa enemmän kuin eilisen työlista. Lisäksi luovuutta vaativat tehtävät ja uuden luominen on yleensä hidasta ja siihen käytettävää aikaa on vaikea ennustaa etukäteen. Taiteilijan on vaikea sanoa milloin ”Kuunlilja tuulessa” -teos on täysin valmis ja luovutettavissa asiakkaalle. Ja vaikka en olekaan taiteilija, voisin kai sanoa olevani taivaanrannan maalari.

Päätösten tekeminen voi luovan alan yrittäjällä olla haasteellista, näin ainakin itselläni on. Kun mielessä on monia eri vaihtoehtoja ja kaikissa on yleensä hyviä ja huonoja puolia, on luovalla ihmisellä yleensä vaikea edetä virtaviivaisesti ja päättäväisesti. Usein ensimmäisen valinnan jälkeen seuraa toinen päätöstä vaativa asia.

Käsitöitä tehdessä huomaan valintojen vaikeuden esimerkiksi neuloessani kirjoneuletta. Valitsen värejä ja kuinka usein käykin tilanne, että se ensimmäinen väri olisikin ollut paras valinta toiseksi tai kolmanneksi väriksi. Tällaiset valinnat eivät kuitenkaan aiheuta suurempaa murhetta, koska voinhan neuloa toisen kappaleen eri väreillä.

Mutta entä jos minun pitää valita verkkokauppa-alusta? Olen tehnyt vuorokauden töitä vertailtuani eri verkkokauppa-alustojen ominaisuuksia ja hintoja tulevalle verkkokaupalleni. Seuraavana päivänä valitsen sille vielä teeman tai ulkoasun, maksupalvelutarjoajan, toimitusvaihtoehdot ja sata muuta asiaa. Kun kolmen päivän päästä, viidettätoista päätöstä tehdessäni huomaan, että ensimmäinen päätös ei välttämättä ollutkaan paras, palaan alkuun ja alan tekemään ensimmäistä valintaa uudestaan, uusilla argumenteilla! En ole siis päässyt kolmessa päivässä juurikaan eteenpäin 🙂 Miten tämä voikin olla näin vaikeaa?

Itseäni on auttanut ymmärryksen lisääminen omista toiminta-tavoista ja persoonallisuudesta. Tässä muutamia tapoja, joita edelleen opettelen hyödyntämään:

  • Keskityn nauttimaan myös itse prosessista, enkä vain lopputuloksesta tai tavoitteen saavuttamisesta
  • Pysähdyn välillä tarkastelemaan kokonaisuuksia; mitä olen saavuttanut ja mihin olen menossa, mihin seuraavan puolen vuoden aikana minun tulisi keskittyä
  • Pidän myös ”mättöpäiviä”, syön herkkuja ja katson Netflixiä tai rentoudun muuten
  • Asetan pienempiä tavoitteita: merkitsen työtehtäviä koneelle muistiinpanoihin ja merkitsen ne myös tehdyiksi, en vain poista niitä tehtävälistalta. Näin näen heti, että vaikka listalla on tekemättömiä töitä, on usein vielä enemmän tehtyjä töitä.
  • Pyrin pitämään talouden hallinnassasi, jotta se ei pääsisi hallitsemaan MINUA.

Tunnistatko itsessäsi tällaisia piirteitä? Olisi kiva käydä keskustelua, kuinka itse olet ”taklannut” tai kohdannut näitä haasteita?

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *